fbpx

Geen tijd, geen motivatie, geen gelegenheid… Na bijna een jaar van Working Apart Together, lijkt de drempel om aan persoonlijke leiderschap te werken hoger dan ooit. Zonde! Want stilstaan is niet nodig. Met deze 5 tips kun jij direct zélf thuis aan de slag.

Tip 1. Spreek je behoefte uit

Ons gedrag wordt in essentie gedreven door 1 van de 3 basisbehoeftes: erkenning, verbinding en autonomie. Hoe zit dat bij jou? Waar heb jij behoefte aan? Zoek je erkenning voor je werkzaamheden? Vraag naar de bijdrage of impact van jouw werk door jouw team. Zoek je verbinding met je collega’s? Bel eens wat vaker of ga samen wandelen. Zoek je autonomie in je werk? Geef het aan bij je teamleider en bekijk de mogelijkheden. Waar je ook behoefte aan hebt: spreek het uit. Naar jezelf én naar de ander. Mensen willen elkaar graag helpen. Juist nu.

Tip 2. Reflecteer

Bij Brout geloven wij dat verandering altijd begint met inzicht. Als je ontdekt waarom je doet wat je doet én wat de impact daarvan is, kun je invloed ontwikkelen om te veranderen. Dit noemen we de drie I’s van verandering. Wil je weer regie krijgen over jouw leven? Ga dan dagelijks kort reflecteren. Kies een moment dat in jouw ritme past. Voor de één is dat ’s ochtends tijdens het ontbijt, voor de ander ’s avonds voor het slapengaan. Stel jezelf de vragen: Wat ging er vandaag goed? Waar werd ik blij van? Waarvan niet? Wat had ik graag anders gezien? Schrijf het op. Eén keer in de week blader je terug. Zijn er dingen die steeds terugkomen? Met je nieuwe inzichten kun je gericht stappen zetten.

Tip 3. Zoek een buddy

Voornemens genoeg, maar de uitvoering…? Thuis kijkt er niemand over jouw schouder mee. Dat is heerlijk comfortabel, maar neemt ook de druk weg. Het is niet vreemd dat juist thuiswerkers vaak het gevoel hebben dat ze stilstaan. Vind je het lastig om jezelf te motiveren? Praat erover met anderen! Deel je ideeën of voornemens met collega’s. Als je je doelen uitspreekt, worden ze namelijk echt. Misschien stoeit jouw collega met dezelfde dingen. Als buddy’s kun je elkaar steunen, motiveren én uitdagen. Dat is niet alleen een goede stok achter de deur, maar ook gezellig.

Tip 4. Ook kleine stappen tellen

Persoonlijke ontwikkeling kan op veel manieren. Je hoeft niet gelijk voor een langdurig traject te kiezen. Er is meer dan genoeg te vinden over persoonlijke ontwikkeling. Zit je ’s avonds toch veel thuis? Pak dan eens dat boek over leiderschap waar je veel over hebt gehoord. Of lees eens een paar blogs or artikelen. Ben je geen lezer? Dan passen TEDx Talks, seminars of documentaires misschien beter bij je. En ben je vaak onderweg? Luister dan naar een podcast of luisterboeken. Vaak zitten ze vol inspirerende voorbeelden en praktische tips waar je direct iets aan hebt.

Tip 5. Online leiderschapsprogramma

Het online trainingsaanbod is groter dan ooit. Er zijn genoeg goede online trainingen – kort, lang en voor elk niveau – die minstens zoveel impact maken als de offline variant. Kruip achter je computer en kijk eens rond. Maak een lijstje met trainingen die jou aanspreken. Twijfel niet te lang, maar kies en ga ervoor. Haal eruit wat erin zit!

Gratis try-out?

Wij van Brout zijn expert op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Ons programma Leading Self is speciaal voor mensen die aan het begin van het groeiproces staan. Wil je weten hoe een sessie eruit ziet? Meld je dan aan voor onze gratis online try-out. In 1,5 uur ontmoet je de trainers en andere deelnemers, kun je vragen stellen én volg je een stukje coaching waar je direct iets aan hebt.