fbpx

Je kind uit handen geven

In de week van ons vijfjarig jubileum verwelkomden we onze nieuwe CEO Annelies Den Boer. Na vijf jaar aan het roer te hebben gestaan, besloot Brout-oprichter Ton het stokje over te dragen. Hij wilde zich meer focussen op Brout’s visie, de inhoudelijke ontwikkeling van de programma’s en het geven van trainingen. Maar hoe bepaal je wie geschikt is voor de rol? En hoe laat je de transitie van founder naar CEO soepel verlopen? Ton en Annelies spraken er samen over.

Waarom het tijd was

Ton merkte dat hij met te veel dingen tegelijk bezig was: trainingen geven, gesprekken met klanten voeren, ontwerpen verzinnen en dan ook nog mensen managen. “Ik werkte zo’n 80 uur per week, maar ik had het gevoel dat ik nergens echt volledig aanwezig kon zijn.” Daarnaast ontdekte hij dat hij het meest genoot van het trainen en werken met klanten, terwijl hij minder plezier beleefde aan het aanbrengen van structuur en het managen van het bedrijf.

En tot slot, als er persoonlijke zaken spelen binnen het bedrijf, merkte hij dat hij daar direct emotioneel bij betrokken raakte. “Als een collega twee maanden naar Zuid-Afrika wil, dan wil ik dat mogelijk maken omdat ik het die persoon gun, maar vanuit het perspectief van CEO is dat misschien wel helemaal niet handig.“ Die balans tussen een subjectieve blik en wat objectief het beste voor mijn bedrijf is, dat is lastig.

De juiste match 

Een zorgvuldige selectie van de nieuwe CEO is van cruciaal belang. Ton ging op zoek naar iemand met complementaire vaardigheden en een leiderschapsstijl die past bij Brout’s bedrijfscultuur.

Annelies volgde sinds 2019 vier trainingen bij Brout, die ze steeds als heel waardevol ervaarde. “Het product en de thematiek spraken me enorm aan. Ik wilde werken voor een organisatie die echt ergens voor staat en een positieve impact heeft op de wereld.” Een perfecte match dus!

Voor Ton is rust een essentieel aspect van leiderschap, evenals het onder controle hebben van emoties en slim en snel kunnen denken. Het gaat om kwetsbaar en authentiek zijn, je ego niet laten overheersen in interacties met anderen. Ook het kunnen aanbrengen van structuur en het hebben van een toekomstvisie zijn belangrijk. Het brengen van luchtigheid en het vermogen om niet snel in paniek te raken, spelen ook een rol. Hij vond dat allemaal in Annelies als leider.

Annelies Annelies

Elkaar aanvullen 

Annelies werkte bij haar vorige baan ook als COO met de founder, dus ze kent de situatie waarbij het bedrijf een soort verlengstuk is van die persoon. Alles wat er in het bedrijf gebeurt, ook als er iets misgaat, heeft directe impact op een oprichter. “Ik ben van nature betrokken en loyaal, dus ik ga er volledig voor, maar uiteindelijk is dit voor mij een baan en heb ik dus enige afstand. Als het om welke reden dan ook niet werkt, kan ik op elk moment vertrekken en iets anders gaan doen. Dit geldt voor een founder niet.”

Annelies is goed in het realiseren van doelen. “Mijn kracht ligt in het rationeel denken, terwijl Ton erg sterk is in inspireren en grenzeloos denken. Ik denk dat onze combinatie heel goed werkt.”

Een groot verschil tussen hen is hoe ze omgaan met conflicten of irritaties. Ton is meer van de “de wereld vergaat”-reactie, terwijl Annelies eerder denkt “het valt wel mee” en op zoek gaat naar oplossingen.

Verantwoordelijkheid en vertrouwen

Het is essentieel dat founders vertrouwen hebben in de capaciteiten van de nieuwe CEO en dat rollen en verantwoordelijkheden van zowel de founder als de nieuwe CEO duidelijk gedefinieerd zijn. Ton moet loslaten en Annelies de ruimte geven om haar visie en strategie te implementeren. Dat lukt hem verrassend goed. “Normaal gesproken vertrouw ik mensen niet zo snel, vooral als ik mijn baby aan iemand moet overdragen. Maar ik ben verrast door hoe ontspannen ik nu al ben, omdat ik zie hoe Annelies alles aanpakt en haar direct vertrouw.”

Hij kan al vanaf het begin dingen aan Annelies overdragen en voelt dan een last van zich afglijden. “Het voelt goed dat de organisatie en leiding van het bedrijf nu in handen van Annelies liggen. In de verschillende rollen die ik binnen Brout bekleed, overleg ik met haar en staat zij aan het roer. Ik richt me nu vooral op de visie van het bedrijf.” En ook dat gaat natuurlijk in overleg met Annelies. “Ik kan niet stoppen met het bedenken van dingen; mijn betrokkenheid bij mijn eigen bedrijf zit in mijn bloed, dus ik kan niet niet betrokken zijn.” En zij zal ook haar mening erover hebben, en dat gaat tot leuke en interessante gesprekken tussen de twee leiden.

illustraties neeske Tekengebied 1 04

Veranderingen en verbondenheid

Het is normaal dat een nieuwe CEO dingen anders aanpakt, en dat kan leiden tot groei en innovatie voor het bedrijf. Annelies krijgt al steeds meer een beeld van de bedrijfscultuur en van eventuele veranderingen die ze door zou willen voeren, maar ze verwacht dat dat de komende maanden nog concreter wordt. “Wat me opvalt is dat er veel wilskracht en gedrevenheid is onder de medewerkers. Collega’s zijn sterk met elkaar verbonden, soms zelfs op vriendschappelijk niveau, en dat wil ik ook behouden.”

Wat ze wel zou willen veranderen, is dat we als organisatie meer nadenken en daardoor slimmer handelen. ”Ik wil graag duidelijke doelen stellen voor de komende maanden en jaren, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en welke rol ze spelen in het behalen van die doelen.” Ze denkt dat dit veel zal bijdragen en het werken voor iedereen prettiger zal maken. Het is belangrijk dat we als bedrijf samen iets bereiken en dat we ons bewust zijn van de balans tussen persoonlijke relaties en zakelijke resultaten.

privacy policy brout

Een sterk team 

De overgang naar een nieuwe CEO kan een uitdaging zijn voor oprichters, maar met de juiste aanpak en mindset kan het een succesvolle en inspirerende periode zijn. Door de juiste CEO te kiezen, duidelijke rollen en verantwoordelijkheden te definiëren, open te communiceren en te blijven focussen op groei en ontwikkeling, kunnen founders het stokje op een effectieve manier overdragen en tegelijkertijd waardevol blijven voor het bedrijf dat ze hebben opgebouwd. Het doel van Ton en Annelies is om samen een sterk team te vormen en het bedrijf naar nieuwe hoogten te leiden.

Annelies Ton13729981