fbpx

Na twee jaar van ongekende crisis staat daar nu eindelijk een nieuw kabinet dat voor ‘nieuw elan’ gaat zorgen. Eerlijk gezegd kan het elan me gestolen worden. Wat ik wil zien, is creatief leiderschap – en dan vooral een visie. Een stip op de horizon.  

 Na twee jaar aanpassen, bijstellen, jezelf opnieuw uitvinden en kijken wat er nog wél kan, is de rek er echt uit. Dat komt doordat het licht aan het einde van de tunnel verdwenen is. De vaccins zouden ons uit de ellende helpen, maar zo simpel ligt het niet. De tunnel is ineens weer aardedonker. Wie weet hoe lang hij nog is? Ik hoop dat het nieuwe kabinet ons dat kan vertellen.

 Dat zou wel betekenen dat het nieuwe kabinet het helemaal anders gaat doen dan het vorige. Want de afgelopen twee jaar hebben we alleen maar reactief beleid gezien. Op zich niet gek, want reactief leiderschap draait om overleven, jezelf beschermen. Corona was eng, nieuw en acuut. We zaten in overlevingsmodus.  

 Maar inmiddels weten we dat het virus een blijvende dreiging is waarmee we moeten leren leven. Laten we dat dan weer gaan doen, leven.  

Van overleven naar ons leven leiden 

Het leven leiden, dat is waar creatief leiderschap over gaat. Niet controleren of beheersen, maar een visie creëren en daar naartoe werken. Niet focussen op zelfbescherming, maar op iets bijdragen. Niet pleasen en polderen maar authentiek zijn en de moed hebben de waarheid te erkennen.   

 In plaats van IC-bedden tellen, kunnen we een visie creëren waarmee we de gezondheid van Nederland verbeteren door gezond te eten, beweging en mentale weerbaarheid te stimuleren. In plaats van kabinetsleden aan te vallen in de kamer, vragen we hoe we kunnen helpen. En in plaats van om de hete brij heen draaien, is het tijd om oudere mannen met een bmi van 25+ te vragen of zij willen proberen af te vallen. Vrijheid bestaat namelijk ook bij de gratie van hun verantwoordelijkheid.   

 Als het ons lukt om de beweging naar creatief leiderschap te maken, dan kunnen we een samenleving creëren waar we trots op zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat creatief leiderschap veel invloed heeft op resultaten. Het is de weg naar een oplossing, een einde uit de crisis. En het leuke is: creatief leiderschap werkt aanstekelijk. Hoe meer mensen het onder de knie krijgen, hoe meer er zullen volgen. 

Niets houdt ons meer tegen… Toch? 

Als je moet kiezen tussen overleven of leven, dan kiest ieder weldenkend mens voor het laatste. Toch is er een belangrijke factor die ervoor zorgt dat we onnodig lang in de overlevingsstand blijven hangen. Die factor is ons ego. Zodra we denken dat we niet goed genoeg worden gevonden, niet meetellen of niet gezien worden, komt ons ego in gevaar. Het wil zichzelf beschermen en doet dat door ons de reactieve leiderschapsstijl in te trekken.    

 Gelukkig is hier iets aan te doen. Het enige wat je nodig hebt, is een beetje zeep om je ego mee weg te poetsen. En laat ik dat nou voor je hebben!  

 Download hier ons gratis e-book Durf jij je ego weg te zepen?  

(No strings attached, niet eens een e-mailadres, dit is geen marketingtruc.)   

@(tag hier alle ministers): ik bied jullie gratis dit e-book aan als brandstof voor het nieuwe elan. Interesse in een workshop creatief leiderschap of gewoon meer tekst en uitleg? Ik kom graag langs in Den Haag! 

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!