fbpx

Hoe sluit jij dit bewogen jaar af? Did you bring out your best? En wat ga jij in 2022 bijdragen? Laat ik zelf aftrappen. Mijn doel voor volgend jaar is zoveel mogelijk mensen helpen om het beste in zichzelf naar boven te halen en ik hoop dat dit artikel daaraan bijdraagt. Hierin lees je hoe je de vier pijlers voor succes inzet om jouw goede voornemens werkelijkheid te maken. 

Pijler 1. Commitment

Laatst hadden we lekkage. De verzekering zou iemand sturen om de schade op te nemen, maar er belde die bewuste dag niemand aan. Om half drie kreeg ik een WhatsAppje van de man in kwestie: “Ik kon nummer 4 niet vinden en ben dus weer weggegaan.” Ik belde hem op: “Als u op Schiphol balie vier niet kunt vinden,” vroeg ik, “gaat u dan ook naar huis?” Nee, dat niet. Deze man was wel committed aan zijn vakantie, maar niet aan mijn schade.

Het is goed om je aan een doel te committeren, bijvoorbeeld door uit te spreken wat je wilt bereiken, het op te schrijven en je voortgang bij te houden. Maar pas op: committeren is iets anders dan hechten. Als je je committeert, zegt het wel of niet behalen van je doel niets over jou. Maar wie zich hecht aan het doel wordt een held als-ie het haalt en een loser als het niet lukt. Daarmee geef je je ego vrij spel. Die zal zorgen dat je ofwel je doel opgeeft, nog voor je het echt geprobeerd hebt, ofwel je ervan weerhouden toe te geven dat iets niet lukt.  

Pijler 2. Integriteit

Is jouw gedrag in lijn met datgene waar je commitment over hebt uitgesproken? Creëer je voor jezelf de juiste context om succesvol te zijn? Onze overheid zegt bijvoorbeeld: “Alleen samen krijgen we corona onder controle.” Maar de context die zij creëert is niet gericht op collectivisme. In plaats daarvan worden individualiteit en verschillen tussen mensen benadrukt. Zowel in het land als bij de formatie. 

Liever een inspirerend voorbeeld? Een vriendin woog 160 kilo en wilde afvallen. Ze ging minder eten en meer sporten, in een sportschool 5 kilometer verderop. Zodra ze daar binnenkwam, zag ze allemaal strakke, slanke mensen die haar aankeken met een blik van: ‘wat doe jij hier, dikzak?’ Ze voelde zich niet welkom en dat werkte haar tegen. Dus besloot ze de zolder op te ruimen, bouwde ze daar een sportschool en nam ze een personal trainer aan huis. Ze weegt nu 65 kilo. Dat is de kracht van de juiste context. 

Pijler 3. Leiderschap

Jij bent de manager van dat wat jij wilt bereiken, dat is waar leiderschap over gaat. Stel jezelf de vraag: als niemand het doet, moet ik het dan doen? Zo ruim ik bijvoorbeeld plastic op als ik met de hond wandel, omdat ik me eraan erger. 

Kleine kanttekening: je hoeft niet alles zélf te doen. Soms is het slimmer om iemand anders in te schakelen. Denk maar aan de manager die dingen graag ‘even zelf’ doet, en daardoor niet meer toekomt aan het leiden van het team. 

Tot slot is er nog het stukje inspiratie. Als ik wil dat de mensen bij Brout meebouwen aan mijn visie, dan zal ik ze daar enthousiast over moeten maken. En als Rutte en De Jonge de vaccinatiegraad omhoog willen krijgen, zullen ze angst moeten wegnemen. 

 

leadingothers Tekengebied 1 05

Pijler 4. Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid nemen is iets anders dan schuld bekennen. Het is constructief, bevrijdend en ontzettend krachtig. Zo was een vrouw van bijna zestig jaar op onze training nog altijd verbitterd over haar ex-man die dertig jaar geleden was vreemdgegaan. “En wat heb jij gedaan om te maken dat hij vreemdging?” vroeg ik. Na haar eerste boosheid lukte het haar om haar eigen rol te erkennen. Ze heeft haar ex-man gebeld en het uitgepraat. De jaren van slachtofferschap waren voorbij.  

Verantwoordelijkheid gaat om kijken naar jouw eigen rol. Wat doe ik dat dit gebeurt? Wijs ik naar de ongevaccineerden, terwijl ik zelf met een loopneus het openbaar vervoer instap? Wijs ik naar de Nederlanders die zich niet aan de maatregelen houden of ben ik niet duidelijk genoeg geweest over het belang van de maatregelen? 

Het begint met visie

Het woord ‘pijler’ zegt het al: commitment, integriteit, leiderschap en verantwoordelijkheid ondersteunen iets. Ze houden een visie overeind. Een droom, een goed voornemen. Hoe helderder die visie is, hoe beter, en de Kerstvakantie is een mooi moment om hiervoor te gaan zitten. Dus pak pen en papier en laat je fantasie de vrije loop. Wat zie jij mogelijk voor jezelf? En voor je bedrijf, je gezin, je gemeente?

Je mag dromen, je mag te gekke dingen willen. Want als het je lukt om de vier pijlers voor succes te laten werken voor jouw visie, is er werkelijk niets dat jij niet kunt bereiken.

PS Heb je jouw visie al helder? Zet de eerste stap en toon je commitment in de comments! 

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!