fbpx

Tijdens loopbaan coaching gesprekken kom ik regelmatig de volgende zin tegen:

Het lijkt me wel leuk, maar ik weet niet of ik het ook echt leuk vindt in de praktijk.

Het is in een notendop waarom het kiezen van een volgende stap in je carrière zo lastig is: je weet niet of je iets leuk vindt, voordat je er ervaring mee op hebt gedaan. In dit artikel bespreek ik een eenvoudige oplossing voor dit probleem, aan de hand van een casus.

Van administrateur naar verkoper

Vincent doet de administratie van een middelgroot bedrijf. Samen met nog een aantal anderen bewaakt hij de financiën. Uit de krachtenvragenlijst komt duidelijk naar voren dat zijn sociale vaardigheden een van zijn sterkste punten zijn. Hij wil hier meer mee gaan doen en weet ook wel wat. Het vak van verkoper lijkt hem wel wat.

Het probleem zit niet per se in de kansen. Als je een sociaal vaardig iemand bent, zijn er genoeg bedrijven die je een kans willen geven in de verkoop. Dat is echter nogal een rigoureuze stap. Wat nu als je er na een aantal maanden achter komt dat het toch niet zo goed bij je past als je zelf dacht? Vincent worstelt hier ook mee. Hij heeft een gezin waar hij financieel verantwoordelijk voor is en durft dus niet zomaar zijn baan op te zeggen.

Toetsing in de praktijk

De oplossing is eenvoudig: ga ervaring op doen in de verkoop zonder je huidige baan op te zeggen. Het is vaak even zoeken naar een manier om dit in de praktijk te brengen. Ook voor Vincent. Op zijn afdeling is het lastig om verkoopervaring op te doen. Uit een gesprek met zijn leidinggevende komt ook niet veel.

Uiteindelijk komt Vincent met een eigen initiatief. Hij kan verkoper worden van een Multi Level Marketing organisatie. Als carrière lijkt dit niet zo heel veelbelovend, maar om verkoopervaring op te doen naast zijn werk lijkt het ideaal. Hij kan het doen in zijn eigen tijd en er zit ook nog direct een leuk financieel voordeel aan.

Het resultaat

Het resultaat is niet volledig positief, maar wel duidelijk. Vincent’s merkt dat hij niet totaal achter het product kan staan en daarom kost het hem soms moeite om zich volledig in te spannen voor het product. Desondanks merkte hij (met enige schaamte) dat hij er lol in heeft om mensen over te streep te trekken. Het voeren van een verkoopgesprek vindt hij heerlijk en hoewel er een hoop vragen rijzen (die natuurlijk voortkomen uit zijn gebrek aan ervaring), weet hij zeker dat hij dit leuk gaat vinden. Uiteindelijk kiest hij er voor om zijn baan op te zeggen en te starten als een verkoper van… administratiesoftware.

Zo kunnen we zien dat het in verreweg de meeste gevallen mogelijk is om ervaring op te doen met een specifieke werkzaamheid, zonder daarvoor van baan te veranderen. Binnen vrijwilligerswerk, bijbanen en eenmanszaakjes op zeer kleine schaal liggen over het algemeen voldoende mogelijkheden.

Heb jij ook moeite met je loopbaankeuze?

Brout geeft loopbaan coaching in Amsterdam. Overweeg jij ook om van werkkring te veranderen, maar weet je niet zeker wat de ideale baan voor jou is? Kom dan eens langs om er over te praten. Wij geven je de handvatten om een beredeneerde keuze te maken.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!