fbpx

Na maanden ‘anders dan anders’ ligt de corona burn-out op de loer. Heb je aan het einde van de dag energie over? Of kom je juist tekort? Lees hoe je mentaal fit wordt én blijft.

De corona burn-out

Mensen die werken aan mentale fitheid, zijn positiever. Ze hebben meer zelfinzicht en rust, weten wie ze zijn en wat ze willen. Hierdoor hebben ze meer vertrouwen en energie om doelen te bereiken en om negatief denken aan te pakken. Daar word je niet alleen gelukkiger van, maar ook wendbaarder en weerbaarder. Hierdoor kun je beter omgaan met tegenslagen, beter anticiperen op verandering en weet je beter je eigen behoeftes te voeden. Je komt hierdoor in een opwaartse spiraal van persoonlijke ontwikkeling.

Trainen, trainen, trainen

Mentale fitheid is geen trucje dat je even leert. Er is ook geen spoedcursus die jou in drie dagen klaarstoomt. Dat werkt misschien bij boekhouden, maar niet bij mentale fitheid. Eigenlijk ben je nooit écht klaar. Hoe het wel werkt? Mentale fitheid is een conditie. Je moet ervoor trainen. 

Je kunt werken aan persoonlijke ontwikkeling vergelijken met sporten. Een goede conditie krijg je niet van één keer naar de sportschool gaan, maar door te blijven trainen. Het kost veel discipline en aandacht. De eerste stap is het zwaarst. Vaak blijkt het achteraf best mee te vallen. Het is pittig, maar het geeft ook een lekker gevoel. Na verloop van tijd krijg je de smaak te pakken. Sporten wordt een vast onderdeel in je ritme, waardoor het steeds minder moeite kost om je ertoe te zetten. Bovendien ga je de voordelen merken. Je conditie is beter, je voelt je prettiger en je zelfvertrouwen groeit. De échte uitdaging komt pas als je je doel hebt bereikt. Dan lijkt de nood om te blijven trainen minder hoog. Het probleem is: als je stopt, ben je in no-time weer terug bij af. Voor je het weet heb je dat oude, uitgebluste gevoel weer terug.

Voor je mentale gezondheid geldt niet anders. Het is geen trucje dat je ‘even’ leert, maar je kunt het wel trainen. Het vraagt in het begin veel van je. Je moet oefeningen doen die je niet kent. Misschien voelt het heel ongemakkelijk of confronterend. De drempel lijkt enorm. Gelukkig geldt ook hierbij: oefening baart kunst. Langzaam wordt werken aan persoonlijke ontwikkeling een gewoonte, net als naar de sportschool gaan. Door zelfinzicht te trainen, weet je steeds beter wie je bent, wat je wilt en waar je behoefte aan hebt. Zo leer je keuzes te maken die écht bij je passen. Na een tijdje ga je de voordelen merken. Je hebt meer focus, minder stress en je hebt meer plezier. En net als bij fysieke fitheid, komt dan het kantelpunt: stoppen of doorgaan? Om de regie over je leven te behouden, moet je mentaal op conditie blijven. Je moet blijven openstaan voor nieuwe dingen, naar jezelf blijven kijken en je kwetsbaar blijven opstellen.

Daily mental work-out

Ook mensen die niet sporten, begrijpen wel dat regelmatig bewegen gezond voor je is. Het wordt tijd dat we op dezelfde manier gaan denken over mentale fitheid. Het belang van zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling moet net zo vanzelfsprekend zijn als sporten. Wil je ook mentaal fit worden? Ons leiderschapsprogramma Leading self is speciaal voor mensen die aan het begin van het traject staan. Meld je nu aan voor een gratis try-outsessie en ontdek of het programma bij je past.