fbpx

‘Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.’ Socrates zei het bijna 2500 jaar geleden al. Wij voegen daaraan toe: zonder inzicht geen verandering. Wil jij leiderschap nemen over jouw leven? Begin dan met zelfinzicht. Met deze vijf oefeningen kun je direct aan de slag.

1. Ontdek jouw basisbehoefte

De EVA-analyse is een krachtige tool voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat uit van het idee dat iedereen wordt gedreven door één van de drie basisbehoeftes: erkenning, verbinding of autonomie. Deze oefening bestaat uit het invullen van een miniquiz. Het doel is om inzicht te krijgen in jouw behoefte. Ben jij een leeuw, een wolf of een adelaar? En wat zegt dit over jouw behoefte?

Doe de quiz

2. Ontdek jouw burning platform?

Burning Platform helpt je met persoonlijk leiderschap. Het geeft je inzicht in jouw urgentie voor verandering. Het doel van de oefening is om te ontdekken waar jij écht stappen wilt maken. Bekijk onderstaande video en ga voor jezelf na wat jouw burning platform is. Waar ligt voor jou écht de urgentie van verandering? En hoe zet je jouw burning platform om in een burning ambition?

Bekijk de video

3. Ontdek jouw belemmerende overtuiging(en)

Een overtuiging is een manier van denken. Ze worden gevormd door dingen die je meemaakt en de mensen die je ontmoet. Sommige overtuigingen helpen je verder. Andere overtuigingen weerhouden je ervan om dingen te doen. Deze oefening geeft je inzicht in de overtuigingen die jou belemmeren. Kies uit de lijst hieronder jouw top 3. Stel je zelf daarna de vraag waarom je voor deze drie hebt gekozen. Hoe staan ze jou in de weg? Wanneer was dat zo? En wat kun je eraan doen?

Keuzelijst:

 1. Iedereen moet mij aardig vinden.
 2. Ik mag geen fouten maken.
 3. Slechte mensen moeten hard aangepakt worden.
 4. Alles moet precies gaan zoals ik wil.
 5. Alle ellende wordt veroorzaakt door factoren buiten mij.
 6. Ik moet me zorgen maken over mogelijke tegenslagen.
 7. Verantwoordelijkheden kun je beter uit de weg gaan.
 8. Ik ben afhankelijk van anderen, ik kan het niet alleen.
 9. Ik ben zoals ik ben en dat zal altijd zo blijven.
 10. Ik moet me druk maken over problemen van anderen.
 11. Er bestaat voor elk menselijk probleem één perfecte oplossing.

4. Ontdek wat jou gelukkig maakt

We willen allemaal gelukkig zijn. Maar wat is geluk eigenlijk? En wat betekent het om gelukkig te zijn? Als je tien mensen deze vraag stelt, krijg je tien verschillende antwoorden. Deze oefening is een gedachte-experiment. Het doel is te onderzoeken wat jou gelukkig maakt. Wanneer was jij gelukkig? Waarom? En als je kijkt naar deze momenten, hoe zou je geluk dan definiëren? Wat bepaalt geluk voor jou? Sluit af met de lastigste vraag van allemaal: ben je nu écht gelukkig? Waarom wel of niet?

5. Ontdek jouw patronen

We hebben ze allemaal: patronen. Sommige zijn onschuldig, andere hardnekkig. Patronen kosten vooral veel tijd en energie. Met deze oefening zoeken we naar de patronen in jouw leven. Tegen welke dingen loop jij steeds aan? Hoe komt dat? Wat zou het jou opleveren als je jouw patronen doorbreekt? Schrijf ze voor jezelf op. De volgende keer dat in deze situatie zit, weet je wat jou te doen staat.

Ben jij echt authentiek?

De vijf opdrachten helpen je om inzicht te krijgen in jezelf. Wie ben je? Wat wil je? Wat vind je belangrijk? Zo kun je vanuit zelfinzicht naar persoonlijke ontwikkeling en leiderschap nemen. Om af te sluiten daarom een inspirerende TEDx Talks als afsluiter. Carly Sotas vertelt in 15 minuten wat het volgens haar betekent om écht jezelf te zijn. Food for thought!

Bekijk de video