fbpx

Je neemt nog snel een slok koffie, haalt een keer diep adem en klikt op ‘Deelnemen’. Meeting #13 deze week… En het is pas woensdag! Zelfs al heb je een leuke baan en een fijn team: samenwerken op afstand kost veel energie. In dit blog vertellen we je hoe je jouw batterij vol houdt.

Uitgeblust

Thuiswerken is eentonig. Je zit de hele dag achter je computer. Alleen. Videobellen, mailen, werk… Alles gaat via dat beeldscherm. Je komt weinig van je stoel. Veel professionals merken dat een dag thuiswerken méér energie kost dan een dag werken op kantoor. Herkenbaar? Ben jij aan het einde van de dag ook helemaal leeg? Daarom is het juist nu extra belangrijk dat je jouw batterij voldoende oplaadt. Krijg inzicht in jouw behoefte en doe dingen waar je energie van krijgt. Daar word je blijer van, wordt je werkdag leuker van én wordt jouw werk beter van.

Ben jij een leeuw, een wolf of een adelaar?

Onze EVA-analyse is een krachtige tool voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat uit van het idee dat iedereen wordt gedreven door één van de drie basisbehoeftes: erkenning, verbinding of autonomie. Voed je jouw basisbehoefte niet genoeg? Dan loopt jouw batterij langzaam leeg. De EVA-analyse is een miniquiz. Aan de hand van 11 vragen kies je steeds welke van drie stellingen het best bij jou past. Daarna bepalen we jouw scores op de drie onderdelen. Het vertelt je wat jij belangrijk vindt in het leven en in je werk. Deze inzichten kun je gebruiken om gericht dingen te doen waar je energie van krijgt. Zo is die batterij vol genoeg om opgeladen aan het werk te gaan. Ook thuis!

 De leeuw (erkenning)

De leeuw zoekt erkenning. Als koning van de jungle heeft hij behoefte aan waardering. Zonder bevestiging voor zijn werk, wordt hij onzeker. Is het wel goed genoeg? Als leeuw kun je de mensen in jouw omgeving vertellen dat je open communicatie belangrijk vindt. Je kunt zelfs actief om feedback vragen van je collega of teamleider. Wat waardeert hij of zij aan je? Diegene vindt het vast geen probleem om hierover in gesprek te gaan. Zeker niet als hij weet dat het jouw zelfvertrouwen en energie en boost geeft.

De wolf (verbinding)

De wolf zoekt verbinding. Als groepsdier heeft hij behoefte aan contact met anderen en waardevolle relaties. Veel zelfstandig en alleen werken, maakt hem eenzaam. Als leeuw kun je jouw behoefte voeden door meer contact te maken met anderen. Bel wat vaker met die collega of dat familielid. Zoek vaker andere mensen op. Jouw batterij laadt op, wanneer je verbinding maakt.

De adelaar (autonomie)

De adelaar zoekt autonomie. Hij vliegt op grote hoogte en heeft behoefte om zelf de weg te kiezen. Weinig autonomie maakt hem onrustig. Als adelaar vind je het thuiswerken misschien best fijn. Eindelijk is er niemand die zich met jouw werk bemoeit. Of toch? We zien dat veel teamleiders juist krampachtig grip op mensen proberen te houden. Merk jij dat je te veel wordt gecontroleerd of te weinig bewegingsvrijheid krijgt? Ga het gesprek aan. Bespreek jouw behoefte en zoek naar een oplossing.

Doe de test

Weet jij welk type jij bent? Doe de test en kijk hoe goed jouw zelfinzicht is. Laat het eens bezinken. Verbaast de uitslag je? Of klopt het misschien toch meer dan je aanvankelijk dacht? En hoe kun jij met jouw behoefte aan de slag?

Meer weten of hoe je jezelf blijft motiveren en uitdagen? Bekijk ons Leading self programma!

Doe de test