fbpx

In de positieve psychologie (de term is wat dat betreft veelzeggend) wordt verondersteld dat je met positiviteit in dit leven een hoop goeds vermag. Recent onderzoek wijst echter uit dat er ook nadelen kunnen zitten aan (te) positief denken.

Vergevingsgezindheid

Vergevingsgezindheid is een positieve denktrant die veel onderzocht is. Het blijkt echter dat vergevingsgezindheid in een sommige situaties juist tegen je blijkt te werken. Bijvoorbeeld als je in een relatie zit waarin je misbruikt wordt door je partner. Of als je werkgever onvoldoende rekening met je houdt.

Optimisme

Optimisme is ook niet altijd positief in relaties. Het zorgt er voor dat je te weinig zoekt naar oplossingen voor problematische ontwikkelingen in je relatie. Uit ander onderzoek bleek ook dat optimisten langer in het casino bleven hangen als ze aan het verliezen waren. Ze gingen er immers vanuit dat ze de volgende keer wel zouden winnen.

Vriendelijkheid

Een houding waar je op het eerste gezicht weinig fout aan kunt doen, blijkt ook negatieve consequenties te kunnen hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je in een organisatie grove fouten bedekt met de “mantel der liefde”. Ook in relaties is het vaak beter om eerlijk te zijn in plaats van vriendelijk.

Wanneer is positief denken te positief?