fbpx

Training persoonlijke groei – Een realistische kijk.

 

De training

 Je doet een training in persoonlijke groei van twee dagen en op dag drie ben je af! Ben je compleet, geheel getransformeerd en ziet je leven er ineens veel rooskleuriger uit: je vrienden vragen een keer wat jij wilt doen op vrijdagavond, je vriendin vindt het ineens veel leuker om naar jouw ouders te gaan in plaats van naar de hare en je baas geeft je spontaan opslag. En dit alles in een ontspannen sfeer terwijl je met een grote glimlach op wolken loopt. Het leven is heerlijk. 

 Was het maar zo’n feest. Veel mensen denken trouwens echt dat dit mogelijk is. Een persoonlijke groeispurt naar “hoera, ik ben en heb wat ik wil” in twee dagen.  

Terwijl iedereen weet dat je voor lichamelijke groei, lees een lekker lijf, minstens drie keer per week moet trainen, op je eten moet letten en vooral moet variëren, denken sommige mensen dat als je je alleen al inschrijft voor een sportschool abonnement of de (wo)men’s health een keer koopt, je daar gratis het lichaam van je dromen bij krijgt, gespierd, lenig en zonder vetrandje.  

Niets is minder waar! En zo is het ook met persoonlijke ontwikkeling. Net als een kreeft, groeien wij als mens, lichamelijk en fysiek, laag voor laag!  

Rabbi Twerski legt dit uit in dit filmpje. 

Persoonlijke groei heeft tijd nodig. 

Persoonlijke groei gaat dus laag voor laag, elke dag weer, door in actie te zijn en jezelf van de tribune het veld op te slepen of van je bank naar de gym: voor groei, of het nou om fysieke of persoonlijke groei gaat, heb je dus oefening nodig: in de sportschool of in de “gym” van het echte leven. John le Carre zei het zo mooi: A desk is a dangerous place from which to view the world”. Vanaf je bureau of vanaf de tribune kun je van alles vinden: van anderen, en dan voornamelijk hoe anderen het doen, en van jezelf. Maar helaas: niets gaat vanzelf. Als je je fysieke spieren wilt laten groeien, zul je met zwaardere gewichten moeten trainen.

Of in elk geval meer van jezelf moeten vragen, week in week uit, anders gebeurt er weinig, raak je gedemotiveerd en zit je binnen no time met een zak chips Netflix te bingen. En waarom zou dit voor persoonlijke groei anders zijn? Persoonlijke groei vindt plaats buiten je comfort zone, ontstaat als je je zelf uitdaagt en je je bewust wordt van je gewoonten (alle dingen die we onbewust doen, zonder na te denken). Vergelijk persoonlijke ontwikkeling met de ontwikkeling van een spier: hoe meer je ‘m traint, hoe sterker ie wordt!  

Persoonlijke groei en bewustzijn  

Persoonlijke ontwikkeling trainingen of persoonlijke leiderschapstrainingen worden ook vaak bewustzijns trainingen genoemd: ontdekken waar gedrag vandaan komt, ontdekken en voelen en ervaren wat dit gedrag voor effect heeft op jouzelf en je omgeving en wat je er zelf aan kunt doen. Bij Brout noemen we dat “wat doe ik dat dit gebeurt” en is elke persoonlijke effectiviteit training gebaseerd op de drie I’s: Inzicht (in je belemmerende overtuigingen, kwaliteiten en drijfveren), Impact (wat is het effect van mijn handelen op anderen, de wereld en mijzelf) en Invloed (wat kan ik doen om het te krijgen zoals ik het graag wil?). 

Hoe zou jij nou persoonlijke effectiviteit omschrijven? 

Ik omschrijf het als volgt: persoonlijke effectiviteit houdt in dat je jezelf op zo’n manier gedraagt dat je je werkzaamheden efficiënter kunt uitvoeren en doelgerichter resultaten en doelstellingen kunt behalen.  

Om een andere, effectievere aanpak te kiezen moet je eerst kritisch naar je eigen persoonlijkheid en eigen gedrag kijken. En ook om te ontdekken in welke competenties je uitblinkt en aan welke je nog moet werken. 

Je kunt jezelf vaak verbeteren op een aantal vlakken. Op het gebied van timemanagement, bijvoorbeeld. Maar ook het stellen van doelen en prioriteiten, plannen en organiseren, samenwerken en onderhandelen, communiceren, assertiviteit en leiderschap behoren tot de aspecten van het optimaliseren van je persoonlijke effectiviteit.  

Veel interne factoren belemmeren je persoonlijke effectiviteit. 

Wanneer stress de overhand heeft in je persoonlijke leven, zal er weinig ruimte zijn voor verbetering in je persoonlijke effectiviteit. En ook onzekerheid en belemmerende overtuigingen kunnen een storende factor zijn. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van het zogenaamde bedriegerssyndroom: Ondanks dat ze meermaals hebben bewezen bepaalde competenties te beheersen, hebben ze het idee dat ze hun succes niet verdienen.

Hoe vaak denken we niet:straks komt er iemand binnen en die zegt dan tegen me: je kunt dit helemaal niet …”  

De school of life heeft er een duidelijke korte film over gemaakt: the imposter syndrome.

Oplossingen voor deze belemmeringen.

  1. Gelukkig is er ook een oplossing. Franklin Covey schreef al in 1989 zijn boek de zeven eigenschappen van effectief leiderschap, één van de meest besproken management titels van alle tijden: 25 miljoen keer verkocht en er is zelfs een versimpelde versie voor tieners. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap heeft als doel je te leren hoe je je leven effectief kunt maken. Stephen Covey  maakt je bewust van wat je wilt bereiken, wat je moet doen om het te bereiken en hoe je tot de nodige handelingen over kunt gaan.  
  2. 2. Een new kid on the block is Tim Ferriss, een blogger en beter bekend van zijn boek de The 4-Hour Workweek en zijn succesvolle podcast. Volgens Tim bestaat persoonlijke ontwikkeling uit meer dan het behalen van  doelen. Hij zegt: “Naast het focussen op toekomstige prestaties en doelen moet je dankbaar zijn en waarderen wat je al hebt.” Er zijn zoveel zeer succesvolle mensen die nooit tevreden zijn met wat ze hebben bereikt en dat is jammer. Zoals Tim zei: “Ze hebben elke berg veroverd, elke draak gedood en ze zijn nog steeds niet gelukkig”.  Zijnnotto-do-list” is een geweldige eerste stap op weg naar persoonlijke effectiviteit.  

Dus, persoonlijke groei is trainen 

Al deze tips en het boek van Covey zijn een mooie eerste stap, net als beginnen met sporten of hardlopen. Maar als je echt resultaten wilt behalen, raad ik je een gedegen training aan die jou, net als in sport, informeert over hoe je als mens, psychologisch, in elkaar zit zodat je inzicht krijgt in mens-zijn. Die inzicht geeft in hoe jij naar de wereld kijkt en hoe dat zo gekomen is. Een training die jou op een andere manier in de spiegel laat kijken dan je gewend bent en je laat ervaren en voelen wat de impact is van je gedrag. Want, zonder inzicht en impact, verander je als mens helemaal niets simpelweg omdat er geen enkele noodzaak voor is. Dus, zoek een training die jou de noodzaak laat ervaren en voelen en jou daarna, met Covey of Ferris of wie dan ook, invloed geeft in het vormen van jouw leven. En als je denkt dat dat in twee dagen is opgelost, zo zei ik al, think again. Huur gelijk een personal trainer in, we noemen m coach, die jou begeleidt in het bereiken van je doelen. Die jou uit je eigen gecreëerde comfort zone duwt en je confronteert en telkens weer herinnert aan de belofte aan jezelf.  

Dan gaan er dingen duurzaam veranderen: de start ligt bij jou, jij zet de eerste stap. De gedegen, professionele en confronterende training is stap twee. De coach helpt je bij de transfer naar de praktijk. 

Kijk eens op naar de onze training Leading Self dat is zeker een training voor jou!