fbpx

Wetenschappers en psychologen weten het altijd goed te vertellen. Zij weten precies hoe het hoort en hoe het allemaal werkt. Iedereen vraagt zich echter wel eens af: hoe gelukkig/productief/authentiek zijn die zogenaamde specialisten nu eigenlijk zelf? Daarom is het ook zo interessant om te lezen over mensen die het daadwerkelijk zelf uitgeprobeerd hebben en daar op een open manier over schrijven.

Gretchen Rubin heeft met “Het Geluk Project” het ultieme zelfhulpboek geschreven. Ze heeft zichzelf geholpen en wil daarmee een voorbeeld zijn voor anderen. Haar “project” is zo vormgegeven dat ze zich elke maand aan een nieuwe uitdaging zet. Dit met als doel om gelukkiger te worden. Zo geeft ze in januari meer aandacht aan haar energieniveau (vitaliteit) en in september aan nastreven van een passie. Op die manier probeert ze gelukkiger te worden met haar leven, zonder haar leven ingrijpend te veranderen (wereldreis, bed en breakfast starten in Frankrijk, dat soort werk).

Het is aan het boek goed af te zien dat Rubin een professionele onderzoeksjournalist was, voor ze aan dit boek begon. Ze heeft zich in korte tijd goed ingelezen en heeft bevindingen uit de positieve psychologie, de filosofie en de zelfhulpliteratuur gevonden. Bovendien heeft ze de gave om complex wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de praktijk. Wat haar bovendien nagegeven moet worden, is dat ze volstrekt open over haar tekortkomingen en haar streven naar geluk durft te schrijven. Dit geeft ons een goed inkijkje in het soort gevoelens waar we allemaal last van hebben, maar nooit over praten. Denk bijvoorbeeld aan onzekerheid, zelfhaat, jaloezie en meer van dat soort moois.

Zo nu en dan is het boek wellicht wat te Amerikaans voor ons nuchtere Hollanders. Het hele boek heeft bijvoorbeeld als doel om meer controle te krijgen over het leven. Meer spirituele noties, zoals het loslaten van de begeertes, staan duidelijk niet op het programma. De boodschap van het boek is steeds: beter je best doen en dan wordt het vanzelf wat. Rubin geeft zelf ook ruiterlijk toe dat haar boek sterk persoonlijk is en gezien haar carrière voor het boek is ze een sterk doelgerichte persoonlijkheid.

Desalniettemin kan het een sterk motiverende boodschap zijn om te lezen dat het daadwerkelijk mogelijk is om een beter en gelukkiger leven te creëren. Deze motiverende boodschap in combinatie met de praktische “oplossingen” die Rubin aandraagt, maken van het boek een geschikte gids voor mensen die op zoek zijn naar meer geluk.

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!