fbpx

Wat kan je als leidinggevende doen om de ‘kleurentraining’ levend te houden en mensen met een profiel te coachen?

Wij geven je drie Insights Discovery opleidingen die je kunt doen voor het behoud van de impact van de ‘kleuren training’.

Je hebt als leidinggevende geïnvesteerd in de ontwikkeling middels een ‘kleurenvragenlijst’ van Insights Discovery; Een krachtig analyse die inzicht en handvatten geeft om effectiever samen te werken als team. Nu is de cursus geweest en heeft de trainer jouw team uitleg en inzicht gegeven in de vier kleuren en de teamdynamiek. Na de training raken jij en je team al snel in de dagelijkse routine. Wat er geleerd is tijdens de Insights Discovery sessie wordt al snel vergeten in de dagelijkse sleur.

Dat is nou eenmaal de praktijk, jouw team gaat weer aan de slag en jij als leidinggevende zit met de vraag hoe jij de investering waarborgt. Hoe zorg je ervoor dat je de gekregen informatie blijft gebruiken en het gebruikt als Tool? Wij geven je drie Insights Discovery opleidingen die je kunt volgen voor het behoud van de impact van de training. Zodat je een waardevolle ‘return on investement’ krijgt.

Drie Insights Discovery opleidingen na de ‘kleurentraining’. 

  1. Insights Discovery Accreditatie

Via Insights kan jij je laten opleiden tot Insights Discovery practitioner. Hierdoor mag jij de methodiek inzetten binnen de organisatie (of bij klanten als zelfstandige). In vier dagen word je meegenomen in de theorie, toepassingen, kritiek, opbouw van het profiel, achtergrond, meting, waarom het geen kleurentest is, analyse en natuurlijk de theorie van teamdynamiek. Dit is een certificering zodat jij Insights Discovery sessies kan faciliteren voor je collega’s. Tevens kun je op deze manier de theorie en informatie van de training waarborgen.

Wil je als coach / facilitator werken met deze tool, dan kan je kijken op https://www.insightsbenelux.com/accreditatie (Let op:  je dient gedegen ervaring te hebben als trainer, coach en facilitator om toegelaten te worden).

  1. Coaching op jouw eigen profiel

Inzicht in jezelf leidt tot inzicht in anderen. Met dat gegeven kan je samen met een coach veel bereiken middels inzicht in jezelf, dat je ook kunt toepassen in je team en organisatie. Naast inzicht kan jouw coach meedenken over de vraagstukken in je team en hoe jij als leidinggevende, Insights Discovery levend houdt?

Veel coaches van Brout zijn Insights Discovery geaccrediteerd en kunnen je daar ook input voor geven.

  1. ‘Insights Discovery voor leidinggevenden’ volgen

Om het levend te houden binnen de organisatie en om ook nog eens te leren van collega leidinggevenden, kan je er ook voor kiezen om samen een training te volgen. Een training die is gespecificeerd naar jullie behoefte. Wat kan je als leidinggevende nog meer doen met de informatie en inzichten vanuit de eerste training? Welke theoretische kennis gaat je verder helpen met verdiepen en hoe maak je praktisch gebruik van de achtergronden van Insights Discovery? Het verschil met de accreditatie is dus het maatwerk wat je hierin krijgt. Het geeft je stevige kennis en praktisch toepasbare inzichten en oefeningen om er samen met je team het meeste uit te halen. Als je de standaard brochure aanvraagt nemen wij contact met je op om een maatwerk programma te maken die echt impact heeft.

Naast deze 3 mogelijkheden kan je natuurlijk ook artikelen lezen, een boek ter hand nemen of een intervisie organiseren. Als jij je eraan committeert dan zijn de mogelijkheden eindeloos en kan je succesvol worden vanuit jouw persoonlijk leiderschap. Dan zet je Insights Discovery effectief in als een lange termijn investering in de ontwikkeling en niet als een eenmalige uitgave die over een jaar weer vergeten is.

Tips om de eerste start te maken met Insights Discovery

Om je toch alvast een beetje op weg te helpen, zijn er een paar tips die als leidinggevende belangrijk zijn om je mensen te kunnen ondersteunen.

Om de tips te verduidelijken gebruiken we de volgende zin:  “ik heb een Insights Discovery kleurentest gemaakt en uit mijn rapport blijkt dat ik groen ben en dat is niet goed”…

  • Je hebt geen test gemaakt maar een vragenlijst ingevuld. Geen assessment of test, een vragenlijst zonder controlevragen die gaat over jouw perceptie op jouw voorkeuren. Vanuit die antwoorden wordt rechtstreeks het profiel gegenereerd, het is dus een profielschets en uitzonderingen zullen blijven bestaan. Gebruik het dus als leidinggevende ook zo.
  • Je bent niet groen, je bent nooit een kleur. Je hebt alle vier de kleuren, alleen heb je bepaalde voorkeuren hoe je die inzet. Kijk dus uit voor de stigmatisering als “oh, dat komt omdat die geel is”. Als leidinggevende geef je het goede voorbeeld en mag je dat ook corrigeren. Dit voorkomt dat mensen worden veroordeeld op een kleur terwijl je juist wil dat mensen ook kijken naar tweede, derde en vierde kleur om echt inzicht te krijgen in zichzelf en de ander.
  • Het gaat niet over goed en fout. Elke kleur heeft effectieve en minder effectieve kanten die per situatie ook nog eens kunnen verschillen; zorg er dus voor dat jij jezelf en anderen er niet op af gaat rekenen.
  • Zoals eerder gezegd, meet Insights Discovery geen competenties. De oprichter van Insights heeft ooit gezegd: “Je kunt 99% van een kleur hebben, maar dat betekend niet dat je er goed in bent”. Dus houd in gedachten dat de kleuren gedrag bespreekbaar maken, zonder het persoonlijk op competentie niveau als aanval te gebruiken. Hierover meer in een volgend blog.

Als je deze tips ter harte neemt, heb je al een hele mooie start gemaakt met het effectief inzetten van Insights Discovery als methodiek.

Behoefte aan advisering of coaching bij het inzetten van Insights Discovery?

Heb je meer behoefte aan persoonlijke begeleiding en ondersteuning? Brout helpt je graag verder. Heb je als organisatie ondersteuning nodig bij het implementeren van Insights Discovery? Wij gaan graag een goed gesprek met je aan in onze Broutlab.