fbpx

We maken vaak gebruik van metaforen om te verduidelijken waar mindfulness overgaat. Op deze pagina hebben we een aantal verzameld.

Mindfulness metafoor: RTL-Z

Onze continue stroom van denken en ons intern commentaar op de wereld binnen en buiten ons is te vergelijken met de tekst die onderaan programma’s als RTL-Z doorloopt (een zogenaamde nieuws ticker). Net als deze onophoudende stroom onder in beeld, lijkt de ruis van onze gedachten ook vaak aanwezig terwijl we bezig zijn. Of we nu communiceren met anderen of zelfstandig werken; het is net alsof er een kleine commentator voortdurend meekijkt en alles van labels en commentaar voorziet.

Minfulness metaforen: Het oog van de orkaan

Mensen die regelmatig mediteren rapporteren dat zij ervaren dat er een stillere basis ontstaat van waaruit zij naar de buitenwereld kunnen kijken. Vanuit deze stille plek (een rust punt) ervaart men de buitenwereld, die vaak druk is, veel prikkels bevat en soms zelfs turbulent is. Een mooie metafoor die hierbij aansluit is het oog van een oorkaan. Dit is het binnenste van een orkaan en is een gebied van ongeveer 200 kilometer breed. Het waait daar niet, het is windstil. Maar buiten die 200 meter loeit de storm op volle kracht.

Mindfulness metaforen: de slechte mok

Er zijn eigenschappen van ons taalgebruik die ons vaak onnodig in strijd laten raken en het kan goed zijn om er eens bij stil te staan. Oordelen of evalueren is iets wat heel duidelijk door taal tot stand wordt gebracht. Stel je voor, iemand zegt “dit is een mooie mok” of “dit is een goede mok”. Dat klinkt op het eerste gezicht misschien hetzelfde als iemand die zegt “dit is een ceramische mok” of “dit is een koffie-mok”. Maar zijn de labels echt hetzelfde? Stel je voor dat alle levende wezens op deze planeet morgen zouden sterven. Dezelfde kop staat nog steeds op de tafel. Als het een ceramische kop was, is het nog steeds een ceramische mok. Maar is het nog steeds een mooie of een goede mok? Zonder iemand die een dergelijke mening heeft, is de mening verdwenen, omdat goed of mooi nooit in de mok was. Het was de interactie tussen de persoon en de mok. Het was de persoon die de mok kleurde door zijn oordeel. De mok is niet mooi of lelijk. De mok is. Het is belangrijk om te zien dat we vaak praten over mensen, gebeurtenissen en objecten alsof onze mening over hen waar is.

Stel je voor iemand anders zegt “dit is een lelijke mok”. Op het moment dat jij het bovenstaande niet doorziet, is er een meningsverschil, dat wellicht opgelost moet worden. Een iemand moet winnen, gelijk krijgen; beide kunnen niet gelijk hebben. Wanneer je doorziet dat het label “mooi of lelijk” maar een subjectief oordeel is, kunnen beide tegelijk bestaan. Ze zijn niet in tegenspraak zoals dat het geval zou zijn als de een de mok ceramisch noemde en de ander ijzer.

Mindfulness metaforen: de bagage band

Je zou je gedachten kunnen zien als de bagageband op schiphol. Er komt doorlopend een stroom van bagage voorbij. Over het algemeen laten we die gewoon gaan, hoewel we misschien wel eens nieuwsgierig zijn naar wat er in zit. Bij de bagageband van je gedachten gaat dat heel anders. We zijn vaak geneigd om meteen op het voorbijkomende stuk bagage te duiken en er in te gaan wroeten. Vaak vinden we dan een probleem dat hoognodig opgelost moet worden.

De kunst is om wat meer afstand te nemen van de bagageband in onze gedachten. Om de bagage net als in schiphol voorbij te laten gaan. Het mooie aan deze vergelijking is daarbij dat de bagage, als ze inderdaad van jou is, vanzelf weer terugkomt. Je hoeft je er dus geen zorgen over te maken dat deze specifieke gedachte nooit meer terugkomt. De bagageband trekt zich niets van jou aan en blijft simpelweg doordraaien.

Weet jij nog meer goede, mooie, verhelderende of gewoon leuke metaforen? Deel ze met ons in de comments!

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!