fbpx

Je kunt je loopbaan en carrière niet plannen, maar tegelijkertijd is het verstandig om dat wel te doen. Met die tegenstelling krijgen we te maken als we het over loopbaanplanning hebben. In dit artikel gaat het over de mogelijkheden en onmogelijkheden van loopbaanplanning en carrière maken.

De onmogelijkheden van loopbaanplanning

Bij het plannen van je loopbaan zijn er een hoop variabelen die je niet in de hand hebt. Zo kan het slecht met de economie gaan, waardoor je moeilijker aan een baan komt. Het kan ook zijn dat het specifiek slecht gaat met het bedrijf waar jij voor wilt werken.Daarnaast ben je afhankelijk van degenen die je aan moeten nemen. Als er geen klik is tijdens het sollicitatiegesprek, kan dit een negatief effect op je kansen hebben. En misschien speelt er ook wel “vriendjespolitiek” mee of andere factoren waar je weinig zicht op hebt.

En je bent afhankelijk van geluk. Toen ik net mijn eerste baan had, kreeg ik een uitnodiging van het leger om bij hen als psycholoog te komen werken. Als ik toen geen baan had gehad, had ik dat waarschijnlijk wel gedaan en mijn loopbaan had er dan heel anders uitgezien.

Ik wil maar zeggen dat je geen totale controle hebt over het verloop van je loopbaan, maar je kunt er wel degelijk invloed op uitoefenen.

Wat is er wel mogelijk als je carrière wilt maken

Die invloed kun je op verschillende manieren uitoefenen. Het belangrijkste is natuurlijk het investeren in je kennis en kunde. Uiteindelijk huurt een organisatie je in omdat je de beoogde taak goed kunt. Je kunt nog zo aardig zijn, maar als je hopeloos in je vak bent, zal men je waarschijnlijk niet uitgenodigd. Andersom is wel mogelijk: dat mensen je aannemen omdat je goed bent in je werk, terwijl je wel wat stug bent in de omgang.

Daarnaast kun je contact proberen op te bouwen met mensen binnen organisaties die voor jou interessant kunnen zijn. Zo wordt je op de hoogte gehouden van mogelijkheden binnen de organisatie en creëer je ook een bepaalde gunfactor.

Tot slot kun je actief zijn in het creëeren van werk. Op die manier ben je minder afhankelijk van de economische situatie en de situatie van een bedrijf. Als je aannemelijk kunt maken dat je zelf werk meeneemt, zul je een veel aantrekkelijker kracht zijn voor een organisatie. Het is voor hen dan ook minder risicovol om je aan te nemen.

De juiste tussenweg

Als je voor jezelf geen loopbaandoelen stelt, zul je stuurloos door je carrière dobberen. Je pakt banen aan die wel aardig lijken en die zich aandienen. Natuurlijk kan dat goed gaan, maar de kans is maar klein. Een veel grotere kans op succes heb je als je zelf het stuur in handen neemt. Je kijkt dan wat je goed kunt, wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt en je probeert een baan te vinden die daar bij aansluit.

Daarbij is het verstandig om er rekening mee te houden dat je geen totale sturing hebt. Het is onzinnig om te denken: over tien jaar wil ik hier en daar zijn. Tien jaar is een enorme tijd en in die tijd kun je een hoop kennis over jezelf en ervaring met specifieke taken opdoen. Bovendien kan er zoveel gebeuren in die tien jaar. Hele bedrijfstakken kunnen instorten en nieuwe manieren van werken kunnen zich aandienen.

Een handiger manier is om korte termijn doelen te stellen die je werk nu sturen. Wat is je volgende stap en wat kun je nu op dagelijkse basis doen om daar te komen. Dat zijn niet alleen reële doelen, maar bovenal doelen die je handelen sturen van dag tot dag. Als je dat elk jaar weer doet, loop je de meest kans om uiteindelijk te slagen.

Loopbaanadvies Amsterdam

Kun je wat hulp gebruiken bij je loopbaanplanning? Heb je nog geen duidelijk carrièrepad voor ogen en wil je hier meer duidelijkheid over krijgen? Of weet je waar je naartoe wilt, maar zie je geen kansen of mogelijkheden?

Brouteers zijn professionals met een rebels randje en altijd op zoek naar goud. Lees verder als jij meer weten over wie we zijn of hoe we werken. Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!